Vinarije

Vinarije na severu Bačke

Vina sa peska

Vinova loza se u subotičko-horgoškoj peščari gaji vekovima, tako da u ovom kraju postoji veliki broj vinskih podruma koji proizvode vina visokog kvaliteta. Specifičan teren, umereno kontinentalna klima i kvalitetne sorte vinove loze vekovima daju vina harmoničnog ukusa intenzivnog mirisa i mekanih tanina.

Iskustvom vinogradara i vinara uz prirodan odabir sorti grožđa koje su najbolje prilagođene lokalnoj klimi i pretežno peščanom terenu – stvorena su vina visokog kvaliteta.

U našoj regiji postoji značajan broj vinarija, od manjih porodičnih vinarija i prijatnih vinskih podruma do vinarija svetskog nivoa koja su poznata van granica naše zemlje. Poznate vinarije na Paliću i okolini su Vinarija Zvonko Bogdan, Vinarija DiBonis, Vinski Dvor, Vinski salaš Čuvardić, Vinski podrum Varkulja, Vinski podrum Šinka i Konoba Kujundžić.

 

image

 

Autohtona vina

Autohtona vina su sveža, reska, blago kisela imaju voćne komponente i živahna su. Vina koja najbolje oslikavaju karakter peska su stare sorte vina: belo vino kevedinka i crveno vino kadarka. Uz njih su se očuvale i druge stare sorte autohtonih vina.

Danas se, takođe, mogu naći i nove sorte vina, nove za ovaj vinski region, poput šardonea, rizlinga, kabernea, sovinjona i merloa. I stare i nove sorte vina subotičko-horgoške peščare osvajaju brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja.

 

image

 

Slaganje hrane i vina

Najbolji način da se uživa u vinu jeste da ga uparite sa njegovim najboljim saputnikom, lokalnom kuhinjom.

Jela intenzivnog ukusa zahtevaju vina intezivnijeg ukusa.

Kiselija jela zahtevaju kiselija vina.

Slatka jela treba da prati vino koje je jednako slatko ili slađe.

Izbegavati taninska vina uz masnu ribu i ljute začine.

Poslužiti suva i slatka vina kako bi se ublažila ljutina začina.

Dobro usoljena mesa čine vina mekšim i ublažavaju ukus tanina.

Reska, kisela bela vina idu dobro uz slana jela.

Reska, kiselkasta bela vina služiti uz masnu ili prženu hranu.

 

image