Termalne vode

Palićke termalne vode

Palićki termalni bazen sa dubinskom lekovitom vodom

Termalni bazen je otvoren 1984. godine na radost mnogih turista koji su od onda posetili Palić i proveli prijatne sate u ovom bazenu. Palićki termalni bazen se snabdeva toplom i lekovitom termalnom vodom iz dve bušotine koje održava Naftna industrija Srbije. Bazen se nalazi neposredno pored muškog (velikog) štranda.

Voda je termalna i lekovita (natrijum-hidrokarbonatno-jodno-sulfidna voda). Temperatura vode iznosi oko 36°C.

 

image

 

Lekovita voda banje Palić je hidrokarbonatna sumporovita hiperterma srednjeg alkaliteta (pH: 7,90) i srednje mineralizacije.

Ima široko indikaciono područje i može se koristiti primenom opštih i lokalnih kupki, inhalacija, irigacija i pijenjem.

Na ovom mestu sprovode se isključivo opšte kupke u bazenu. Pravilna primena kupki je važna zbog postizanja korisnih ali i sprečavanja štetnih efekata koji se u nekim slučajevima mogu pojaviti usled nepravilnog sprovođenja.

Posebno skrećemo pažnju na važnost vremena trajanja jedne kupke, vreme pauze između kupki, ukupnog broja dnevnih kupki i ukupnog broja dana njihovog korišćenja. Trajanje jedne opšte kupke je ograničeno na period od 12 do najviše 30 minuta. Optimalno vreme za većinu bolesnih korisnika ali i za zdravu populaciju je 20 minuta. Kraće trajanje od 12 minuta ne može izazvati lekoviti efekat, a duže od 30 minuta umara biološke procese u organizmu i smanjuje efekat, a u nekim situacijama može i da pogorša stanje zdravlja. Pauza posle svake kupke u ovoj vrsti vode mora trajati najmanje 2 sata. Optimalan broj dnevnih kupki je dve do tri, a ni za zdrave ne treba da bude veća od pet. Ukupan broj banjskih dana u kontinuitetu treba da bude od 10 do 20, uz uslov da se kupke primenjuju najmanje tri dana u toku svake nedelje.

Palićka termalna voda se ne preporučuje za celodnevna duga kupanja ni zdravim ljudima, jer kod većine neće dati nikakav poseban efekat zbog pojave fiziološkog zamora složenih biohemijskih procesa u organizmu, a kod jednog broja može proizvesti i izvesne smetnje (zamor, bolovi u kostima i mišićima, uznemirenost, nesanica itd.)

Reumatske bolesti i stanja posle povreda i operacija

Kod obolelih od reumatskih bolesti kupke u lekovitoj palićkoj termalnoj vodi dovešće do smanjenja bolova, popuštanja zategnutosti mišića, povećanja pokretljivosti, boljeg sna, sporijeg napredovanja bolesti, popravljanja ukupnog stanja organizma, produženja životnog veka i popravljanja kvaliteta života.

Pravilna primena i optimalan broj kupki omogućava održavanje postignutog poboljšanja i ne proizvodi nikakve štetne efekte. Kupke se primenjuju isključivo u fazi smirenja bolesti. U stanjima posle povreda ili operacija na kostima, zglobovima i mišićima, banjske kupke u ovoj vodi uz dodatak vežbi, dovešće do znatno bržeg oporavka i vraćanja oštećenih funkcija od uobičajenih rehabilitacionih tretmana u kućnim ili ambulantno-polikliničkim uslovima.

Povišen krvni pritisak, šećerna bolest

Kupke u palićkoj termalnoj vodi mogu pomoći u regulaciji i jedne i druge bolesti, nisu štetne i bolesnici ne treba da ih izbegavaju zbog straha od komplikacija.

Kod najvećeg broja korisnika vrednosti krvnog pritiska će se sniziti. Ukoliko je pad pritiska izraženiji, lekar ne treba da ukida kupke, već samo koriguje (smanji) doze lekova koje piju protiv visokog pritiska. Blagi oblici povišenog krvnog pritiska mogu se potpuno regulisati samo ovim kupkama, tako da i ne iziskuju farmakološku terapiju.

Kod obolelih od šećerne bolesti balneokupke popravljaju metaboličko stanje organizma smanjujući tzv. perifernu rezistenciju na insulin, povećavajući protok krvi, naročito u nogama i smanjuju kiselost krvi i mokraće.

Prilikom kupki primenjivati hod i vežbe u vodi. Iskustvo ukazuje da bolje rezultate daju popodnevne od prepodnevnih kupki.

Stanja posle preležanog moždanog udara

Kupke u lekovitoj palićkoj termalnoj vodi se preporučuju ovim bolesnicima jer ubrzavaju obnavljanje hoda i drugih pokreta, ali i popravljaju opšte stanje organizma, razvijaju osećaj sigurnosti i stabilizuju kardiovaskularni sistem.

Pre otpočinjanja primene kupki bolesnike treba obavezno da pregleda lekar i da proprati njihovu reakciju u prvih nekoliko dana. Prilikom kupke treba sprovoditi vežbe u vodi prilagođene vrsti i stepenu oštećenja lokomotornog aparata, koje korisnicima pokazuje terapeut.

Hronični psihofizički zamor i stresna stanja

Ove osobe obično osećaju opšti zamor, malaksalost, često imaju bolove u mišićima i kostima, poremećaje sna i apetita. Primena kupki u palićkoj termalnoj vodi će svojim delovanjem na cirkulaciju, metabolizam, mišiće, neuro-hormonalni sistem i acidobazno stanje organizma, sprečavati stvaranje i pojačavati razgradnju i eliminaciju slobodnih kiseoničnih radikala (štetna jedinjenja koja se pojačano stvaraju u organizmu) i time dovoditi do brzog oporavka i nestanka tegoba.

Balneološka (banjska) reakcija

Predstavlja stanje koje karakteriše pojava malaksalosti, opšte slabosti, bolova u kostima, zglobovima i mišićima, ubrzanog rada srca, ponekad povišene temperature i drugih smetnji koje se javljaju obično nakon dva do tri dana od otpočinjanja primene kupki u lekovitoj vodi. Pri pravilnoj primeni kupki javlja se veoma retko.

Osoba koja oseti navedene smetnje treba obavezno da se javi banjskom lekaru koji će ustanoviti da li su tegobe proizvedene kupkom ili nekim drugim stanjem koje predstavlja kontraindikaciju za kupku, kao što su teška prehlada, grip, akutna zarazna bolest, akutizacija zapaljenske reumatske bolesti, akutna srčana bolest, moždani udar itd. i odlučiti da li je kupke potrebno obustaviti ili ih prilagoditi osobi i nastaviti.

 

image