Subotica

Subotica – grad u srcu plodne Panonske ravnice, bogate istorije sa živopisnim jezerom Palić…

Subotica je najseverniji grad Srbije, drugi po veliči na teritoriji Vojvodine. Nalazi se na 10 kilometara od Srpsko – Mađarske granice. Subotica je danas moderan grad sa oko 150.000 stanovnika, dobro povezan autoputevima i železnicom sa svim zemljama Evrope, a preko aerodroma u Beogradu i Budimpešti i sa svim zemljama Sveta.

Opština Subotica je multietnička sredina sa populacijom koju čine predstavnici više od 20 različitih nacionalnosti od kojih su najbrojniji Mađari, Srbi, Hrvati i Bunjevci. Istovremeno, Subotica je grad u kojem već vekovima u skladnoj zajednici žive ljudi više različitih religija – Katolici, Pravoslavci, Protestanti i drugi.

Opština Subotica obuhvata grad i 18 prigradskih naselja. Prostire se na 1.008 kvadratnih kilometara. Severno od grada, na peščanom tlu, nalaze se plodni voćnjaci i vinogradi, a na jugu je zemlja crnica na čijim se oranicama gaje različite poljoprivredne kulture. Zbog svog geografskog položaja i vrednih žitelja, Subotica je administrativni, industrijski, tržni, prometni, turistički i kulturni centar Severno-bačke regije.

 

image

 

Silueta Gradska kuće

(1908-1912) dominira najužim centrom grada, a svojom lepotom mami i oduzima dah. Velelepno zdanje je izgrađeno u stilu mađarske secesije, po projektu budimpeštanskih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakoba. Danas su u njoj svoje mesto našli gradska uprava, muzej, istorijski arhiv, butici i banke. U neposrednoj blizini Gradske kuće nalazi se Franjevačka crkva koja je svoj današnji izgled dobila 1901. i predstavlja monumentalno zdanje u stilu neoromantike.

Istočno od franjevačke crkve je još 1730. podignuta pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg koja je doživela mnogobrojne adaptacije i promene, da bi u osnovi sačuvala tradicionalni barokni tip. Krećući se prema zapadu, nailazimo na tornjeve Katedrale sv.Tereze Avilske, baroknu crkvu iz 1779.god.

Ritam tornjeva upotpunjuje kupola Sinagoge, izgrađena 1903. jedna od najlepših u ovom delu Evrope. Kontrast tornjevima su plava i zelena fontana u žolnai keramici koje okružuju Gradsku kuću. U njenoj blizini se nalazi i Gradska biblioteka, prepoznatljhva po Atlantima koji nose barokni balkon. Na istom trgu nalazi se i pozorište, jedno od prvih na teritoriji Ugarske monarhije iz 1853., prepoznatljivo po šest klasicističkih, korintskih, stubova (trenutno se adaptira).

Šetajući korzom, ređaju se palate različitih stilova iz XIX i XX veka. Živopisnom ornamentikom, izdvaja se fasada nekadašnje štedionice u zgradi br. 4. Na stotinak koraka od Gradske kuće, smešten je jedan od najlepših secesijski objekata grada – palata Rajhl gde se na jedinstven način prožima arhitektura, skupoceni materijali i razigrana forma umetničkih zanata.

Sve znamenitosti Subotice objedinjuje pod vedrim nebom pešačka zona u kojoj su smešteni elegantni butici i prijatni kafići koji svojim duhom starih vremena pozivaju turiste.

 

image

 

Prirodne vrednosti

Priroda Palića, očaravajuća u svim godišnjim dobima, podstakla je stvaranje naselja i rađanje turizma. Palić, 7 km dugačko jezero i istoimeni turistički centar, bilo je mondensko letovalište i banja na prekretnici vekova. Izgled Palića je konstantno menjan, unapređivan i modernizovan, ali je izbegao iskušenjima industrijalizacije turizma.

Okolinu jezera krasi i pruža jedinstven ambijent Veliki park. U blizini Velikog parka smešten je ZOO vrt, prepoznatljiv ne samo po bogatom biljnom i životinjskom svetu već i po humanom konceptu smeštaja životinja i edukativnim programima.

Dvanaestak kilometara severoistočno od Subotice, nalazi se jezero Ludaš – mesto gde jata ptica selica putujući od norveških fjordova do reke Nil baš ovde nalaze svoje mesto za odmor.

Kao mesto gneždenja i boravka mnogih vrsta ptica, na Ludašu je do sada zabeleženo 238 vrsta od kojih su 140 prirodne retkosti. Ono predstavlja jedno od najvažnijih jezerno-močvarnih eko sistema u svetu, zajednice okupljenoj oko Ramsarske konvencije. Pojedinačni i ušoreni salaši u okolini jezera, predstavljaju nerazdvojivu celinu sa bogatim prirodnim vrednostima.

Na pola puta između Subotice i graničnog prekaza Horgoš smešten je drugi Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare“ koji se graniči sa zaštićenim delovima prirode u Mađarskoj. Ovde je dom našlo preko 30 ugroženih biljnih vrsta. Severno od Subotice, nalazi se Predeo izuzetnih odlika “Subotička peščara“ koja je ujedno i bogato lovište.