Salaši

Salaši - čuvari vojvođanske tradicije

Nasuprot modernom je tradicionalno.

Vekovima čuvana tradicija i kultura delimično je zatočena u salašima, koji su karakteristični za podneblje Vojvodine. Ranije su bili zaboravljeni i pokriveni velom pustoši, a danas su adaptirani kao turističke atrakcije u vidu objekata za smeštaj, restorana i objekata za provođenje slobodnog vremena. Salaši su danas sinonim za seoski turizam i pružaju mogućnost turistima da se vrate u prošlost na kratko i dožive čari vojvođanskih salaša. Salaši su prepoznatljivi po tamburašima, gostoprimstvu, bogatoj i ukusnoj trpezi i multikulturalnosti naroda, koji žive na prostorima Vojvodine.

 

image

 

Salaši predstavljaju domaćinstva, koja se sastoje od kuće i pomoćnih objekata za obradu zemlje i gajenje stoke. Reč salaš potiče od reči iz mađarskog jezika (szallas-smeštaj). Salaši nastali su u prvoj polovini XIX veka i predstavljali su staništa stočara, a kasnije i ratara. Prvobitna namena im je bila vezana za letnji boravak ljudi radi obrade zemlje, dok su nešto kasnije njihovi vlasnici postajali stalni stanovnici na svojim posedima. Najveći broj salaša je izgrađen oko 1848. godine, a nakon Drugog svetskog rata, mnogo njih je srušeno.

 

image

 

Danas postoji oko 100 salaša od kojih je 25 adaptirano za boravak turista. U njima najčešće borave turisti, koji dolaze iz gradskih sredina u želji da osete čari tradicionalnog načina života i privređivanja kao i da uživaju u lokalnoj kulturi i gastronomiji. Iako su napušteni mnogi, danas su salaši brend domaćeg turizma i mnoge turističke agencije u svojoj ponudi imaju ture, koje uključuju posete salašima.

 

image