Manifestacije

Kroz sva godišnja doba Suboticu i Palić prate bogata i raznovrsna kulturna i zabavna dešavanja.

Prvomajski uranak na Paliću, manifestacija sa dugom tradicijom, obiluje kulturno-zabavnim i ugostiteljskim sadržajima i iz godine u godinu okuplja više desetina hiljada posetilaca.

Svakog maja se u gradu održava Međunarodni festival pozorišta za decu koji po svom renomeu spada među najznačajnije u svetu. U trećoj nedelji jula, na Letnjoj pozornici na Paliću, u hladu stoletnih stabala Velikog parka, održava se Festival evropskog filma, koji uz bogat prateći program promoviše najnovija ostvarenja evropskog filma.

 

image

 

Dužijanca – žetvena svečanost ovdašnjih Bunjevaca i Hrvata, koji je nastao kao oblik porodičnog slavlja i zahvale Bogu zbog završetka žetve, vremenom je prerasla u jedan od najživopisnijih događaja u Subotici. Svečanosti koje traju dva meseca kulminiraju u nedelju pre Velike Gospojine, kada svečana povorka defiluje centrom grada i stiže do glavnog gradskog trga, gde se gradonačelniku predaje osveštan hleb, umešen od novog žita.

 

image

 

Početkom septembra priređuju se višednevni kulturni i zabavni programi i u čast proslave Dana grada..

Berbanski dani, koji se održavaju početkom jeseni, su proslava berbe jabuka i drugog voća, smotra proizvoda povrća i narodne radinosti. To je i prva proba kvalitetnog sazrelog grožđa, mušta i uvod u svekolike događaje u slavu vina.

U poznu jesen, grad vrvi raznim dešavanjima poput koncerata, izložbi, folklornih priredbi, sve do glamuroznog Božićno-novogodišnjeg koncerta Subotičke filharmonije koji se održava u Velikoj većnici Gradske kuće.